Żywienie w cukrzycy to skomplikowany proces żywienia. Na rynku nie brakuje, na szczęście, szczegółowych wytycznych wraz z przykładowymi jadłospisami. Pamiętać należy jednak o tym, iż dieta cukrzycowa – jak każda inna – musi być zbilansowanym sposobem odżywiania, uwzględniającym dostarczanie do organizmu odpowiednich proporcji węglowodanów, tłuszczów i białka. Przyjmuje się, że węglowodany ustalić powinniśmy na poziomie 40%, pozostałą część powinny zaś stanowić tłuszcze i białka w równych częściach. Jest to oczywiście przyjęte, gdy nie towarzyszą nam dodatkowe choroby. Dbać powinniśmy o to, by dostarczać odpowiednie dawki błonnika. Wbrew pozorom, nie jest ten sposób żywienia wcale taki trudny do osiągnięcia. Główną przeszkodą są wyłącznie nasze przyzwyczajenia wynoszone z domu, gdzie zabielano, zagęszczano i panierowano. Im prościej i naturalniej jemy, tym większe korzyści dla zdrowia, zważywszy, że w ostatnich latach jakoś polskiej żywności znacząco spadła. Obecnie towary zalegające na sklepowych półkach to cały zestaw barwników i polepszaczy.