Według specjalistów od wystroju wnętrz zielony kolor dodaje energii, wiary i radości. Dietetycy potwierdzają te założenia, ponieważ zielony kolor warzyw i owoców oznacza obecność w nich chlorofilu. Jest to substancja znana nam doskonale z lekcji biologii. W organizmie człowieka ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne i wspierające wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspiera pracę serca, neutralizuje niekorzystne kwasy w mięśniach, a także oczyszcza nasz układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit. Bardzo duże dawki chlorofilu ma zielony groszek, w którym, prócz tego, odnajdziemy cały alfabet witamin, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez czy błonnik. Groszek zawiera też kwas nikotynowy, który znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi. Najlepiej wybierać warzywo świeże lub mrożone. Groszek z puszki pozbawiony jest części istotnych składników, ma także zupełnie inny smak. Dobrze jest do potraw, wykorzystujących groszek, dodawać tłuszcz, by wspomóc przyswajanie wielu cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.