Zielenina ma moc

Zielenina ma moc

Natka pietruszki najczęściej kojarzy się nam po prostu ze zdrową posypką do zup. Taka forma jej stosowania jest jak najbardziej wskazana, natkę pietruszki warto przemycać jednak również i w koktajlach, pesto czy sosach, zaprawiać nią sałatki, dodawać do farszów. Zawiera bardzo dużo żelaza, a jej składniki działają na ludzki organizm oczyszczająco. Wykazuje także działanie moczopędne, co powinno umieścić ją w sferze zainteresowań osób zmagających się z obrzękami, kłopotami z zatrzymywaniem wody w organizmie czy problemami nerkowymi. Prócz żelaza, w pietruszce znajdziemy również sporo witamin: A, C, K, PP, a także kwas foliowy, magnez, wapń, potas. To także solidne dawki antyoksydantów. Wykazano, że napary z pietruszki oraz jej dodatek do potraw nie tylko oczyszcza organizm, ale wspiera odporność, wspiera procesy trawienne i niweluje dolegliwości żołądkowe. Zasługuje w pełni zatem, aby docenić jej smak, wartości oraz możliwości, znacznie wykraczające poza wtłoczenie w ramki zieleniny do rosołu.