Natka pietruszki najczęściej kojarzy się nam po prostu ze zdrową posypką do zup. Taka forma jej stosowania jest jak najbardziej wskazana, natkę pietruszki warto przemycać jednak również i w koktajlach, pesto czy sosach, zaprawiać nią sałatki, dodawać do farszów. Zawiera bardzo dużo żelaza, a jej składniki działają na ludzki organizm oczyszczająco. Wykazuje także działanie moczopędne, co powinno umieścić ją w sferze zainteresowań osób zmagających się z obrzękami, kłopotami z zatrzymywaniem wody w organizmie czy problemami nerkowymi. Prócz żelaza, w pietruszce znajdziemy również sporo witamin: A, C, K, PP, a także kwas foliowy, magnez, wapń, potas. To także solidne dawki antyoksydantów. Wykazano, że napary z pietruszki oraz jej dodatek do potraw nie tylko oczyszcza organizm, ale wspiera odporność, wspiera procesy trawienne i niweluje dolegliwości żołądkowe. Zasługuje w pełni zatem, aby docenić jej smak, wartości oraz możliwości, znacznie wykraczające poza wtłoczenie w ramki zieleniny do rosołu.