Pesto znane jest na naszych stołach jako sos do makaronu. Okazuje się jednak, że to znaczne ograniczenie jego roli. Może nie jest to już za bardzo włoski sposób stosowania, ale pesto w genialny sposób zastąpić może masło na naszym stole. Przygotowanie pesto w domu jest banalnie proste. Przygotowuje się je na bazie oliwy z oliwek, bazylii, czosnku. W wersjach mniej kanonicznych wraz z bazylią, lub zamiast niej, dodaje się natkę zielonej pietruszki, szpinak, rukolę czy inną ulubioną zieleninę, a doprawić potrawę można płatkami migdałowymi czy ziarenkami słonecznika. Próbować mogą osoby, które jadły kiedyś gotowe pesto i nie zasmakowało im. Sklepowy sos pesto nie tylko nie jest rarytasem, ale dodatkowo bardzo często zaprawiany jest chemią, która psuje przyjemność jedzenia. Dzięki zawartości zielonych składników, które wskazują na obecność chlorofilu, pesto jest znakomitym składnikiem oczyszczającym i wspierającym nasz organizm. Jest świetnym rozwiązaniem dla cukrzyków, dla osób z problemami na tle układu krwionośnego i kłopotami skórnymi.