Brokuły należą do grona bardzo reklamowanych zielonych warzyw. Nic dziwnego, w tym niepozornym warzywie drzemie wielka moc. Odnajdziemy w nim większość ważniejszych witamin: witaminę A, C, witaminy z grupy C, a także sole mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor), błonnik i luteinę. Ten ostatni składnik działa ochronnie na zmysł wzroku. Poza tym brokuły mają działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające na ścięgna i stawy. Obecny w nich chrom sprzyja cukrzykom. Brokuły to również dobre źródło białka. Spożywanie brokułów poleca się osobom z podwyższonym ciśnieniem i alergikom, gdyż znacznie zmniejszają te dolegliwości. Wykazano również terapeutyczne działanie brokułów w przypadku wystąpienia bakterii Helicobacter pylori. Szczególnie warto zwrócić jednak uwagę na sulforafan – silny przeciwutleniacz obecny w zielonych różyczkach. Brokuły można spożywać w wielu różnych formach, jednak, aby wykorzystać w pełni ich antyoksydacyjne właściwości, najlepiej nie przegotowywać ich, a jedynie parzyć w temperaturze około 75 stopni Celsjusza.