Patent z odstaną przez noc wodą z cytryną i miodem jest dość często przywoływanym patentem na zdrowie, siłę i odporność. Szczególnie napój ten, spożywany oczywiście na czczo, poleca się w okresie jesienno-zimowym, okazuje się jednak, że pomocny może być o każdej porze roku. Miód w tej mieszance stanowi naturalny antybiotyk, zawiera w sobie bowiem enzymy działające bakteriobójczo. W miodzie odnajdziemy także rutynę, wzmacniającą ściany naczyń krwionośnych, a tym samym naszą odporność oraz witaminę A, C oraz te z grupy B. Odnajdziemy tu również potas, żelazo i wapń. Dobrze jest właśnie ten pszczeli skarb rozpuszczać w wodzie, gdyż udowodniono, że miód odstany w zimnej wodzie przez noc (najlepiej minimum 10-12 godzin) jest znacznie silniejszy pod względem działania bakteriobójczego niż miód zaczerpnięty prosto ze słoika. Dodatek cytryny w omawianej miksturze nie ma natomiast na celu dostarczenia witaminy C do organizmu. Kwaśne oczyszcza jelita, wspomaga pracę wątroby i odtruwa organizm. Właśnie to ma na celu mieszanka.