Chrom poleca się osobom na diecie. Mówi się, że hamuje apetyt na słodycze, powstrzymuje nas przed podjadaniem i sprzyja utrzymaniu sylwetki. Na chrom zwrócono uwagę dopiero w XX wieku podczas badań nad cukrzycą. Okazało się bowiem, że cukrzyca u zwierząt ustępowała po zaaplikowaniu im drożdży. Po dokładnej analizie tematu wykazano, że te właściwości drożdży wynikają z obecności w ich składzie chromu. Jest on pierwiastkiem, który występuje naturalnie w naszym organizmie, jednak w bardzo śladowych ilościach. Mimo skromnej reprezentacji pełni bardzo ważną dla przemian metabolicznych funkcję. Brak chromu z kolei objawia się apetytem na słodycze, złym nastrojem i gorszym trawieniem. Pierwiastek ten wpływa na produkcję insuliny. Jasno powiedzieć jednak trzeba, że jest duże prawdopodobieństwo, iż chrom pomaga w walce z nadwagą, nie jest to jednak pewnik i nie powinno się z chromem przesadzać. Znacznie lepiej spożywać pokarmy zawierające ten pierwiastek niż suplementować chrom sztuczny. W naturze odnajdziemy go w drożdżach, serze, jajkach, rybach i pełnoziarnistym pieczywie.