O teffie póki co słyszało niewielu. Jest to jedno z najpopularniejszych zbóż afrykańskich, znacznie mniej popularne w Europie. Zanosi się jednak na to, że niebawem będziemy o teffie słyszeć więcej i częściej. Jest zbożem bezglutenowym i ma unikalne właściwości, których próżno szukać w innych zbożach. Znajdziemy w nim więcej błonnika niż w jakimkolwiek innym zbożu, a towarzyszą mu znaczne ilości wapnia, żelaza, cynku, magnezu, witaminy B1 i kwasu foliowego. Teff ma także bardzo dobry profil aminokwasowy, dzięki czemu białko w nim zawarte jest jeszcze bardziej cenne. Mąka z ziaren teffu świetnie zastępuje mąkę pszenną. W sklepach ze zdrową żywnością można także kupić płatki z tego zboża lub ziarno. Płatki stanowią cenny dodatek do jogurtów czy owocowych koktajli. Mogą być także wypełniaczem w wegańskich kotletach. Ziarno z kolei najlepiej sprawdza się jako węglowodanowa baza w posiłku głównym. Teff stanowi alternatywę dla kaszy czy ryżu. Póki co jest to produkt dość drogi: za kilogram mąki lub ziaren trzeba zapłacić około 30-40 złotych.