Sezon na szparagi, podobnie jak sezon na bób czy truskawki, trwa bardzo krótki, dlatego dobrze jest wykorzystać go maksymalnie. Istnieje, oczywiście, pewne grono osób nieprzekonanych do szparagowego smaku, zdecydowana większość Polaków jednak nigdy szparagów nie próbowała. Nie są zbyt popularne na naszych stołach, a szkoda. Dobrze jest przynajmniej podjąć taką próbę, ponieważ szparagi są bardzo zdrowym warzywem. Znajdziemy w nich witaminy A oraz C, całą pulę witamin z grupy B, potas, błonnik, białko czy wapń. Szparagi szczególnie zalecane są w diecie osób chorych na wątrobę oraz w przypadkach zatrzymywania wody w organizmie, mają bowiem działanie moczopędne. Na wątrobę zaś korzystnie działa glutation – białko, mające tendencje do wiązania i usuwania z organizmu toksyn oraz regenerowania tego organu. Szparagi są przy tym produktem niskokalorycznym: w 100 gramach znajdziemy tylko 18 kcal. Szparagi zielone dodatkowo zawierają chlorofil, którego białe, rosnące w ziemi szparagi są pozbawione.