Ciecierzyca jest ceniona przez osoby na diecie bezmięsnej ze względu na wysoką zawartość roślinnego białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, gdyż pozbawione jest aminokwasów egzogennych. Jeśli jednak zestawimy ciecierzycę z kaszą lub mlecznym produktem, zyskuje ona na wartości, ponieważ aminokwasy uzupełniają się. Ciecierzyca to także bardzo wartościowe źródło błonnika pokarmowego. W tych niepozornych ziarenkach znajdziemy zarówno błonnik, który rozpuszcza się w wodzie, jak i błonnik nierozpuszczalny w wodzie. W ten sposób cieciorka wpływa na odczuwanie przez nas głodu i sytości. Wykazuje również działanie prebiotyczne, gdyż przyczynia się do rozwoju pozytywnej w działaniu mikroflory jelitowej. Ciecierzyca ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest wskazana w dietach redukcyjnych, menu cukrzyków oraz osób z problemami insulinoodporności. To także źródło kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza i witamin z grupy B. Przy tym ma niewiele kalorii: w 100 gramach ugotowanych ziaren są tylko 164 kcal.