Indianie stosują stewię od tysiąca lat, Azjaci od kilku wieków, my dopiero ją odkryliśmy. Stewia to roślina, która stanowi dla nas idealny, naturalny zamiennik białego cukru. Nie jest to jednak wyłącznie słodkie doznanie smakowe, ponieważ stewia ma sporo minerałów, które mają wpływ na pracę naszego organizmu. Są to przede wszystkim: żelazo, cynk, magnez, potas, krzem czy selen. Obecnie bardzo łatwo ją kupić. Najczęściej występuje w formie tabletek, płynu lub proszku. W kuchni ma szerokie zastosowanie. Dobrze rozpuszcza się i nie potrzebuje do tego wysokich temperatur. Służy jednak przede wszystkim jako słodki dodatek smakowy: nie ma właściwości cukru i nie uzyskamy za jej pomocą wszelkich pożądanych efektów, choćby karmelizacji. Nie wszystkie wypieki zakończą się pomyślnie. Jako czysty dosładzacz jednak sprawdzi się rewelacyjnie. Stewię poleca się przede wszystkim chorym na cukrzycę i osobom na diecie redukcyjnej. Nie ma jednak przeciwwskazań, by spróbowały jej również inne osoby, tym bardziej, że stewia nie wywołuje skutków ubocznych.