Sok z buraka nie bez przyczyny poleca się we wszelkiego rodzaju dietach, programach oczyszczających, a także w okresach rekonwalescencji (również po chemioterapiach). To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, aby dostarczyć sobie pełnię tego, co w buraku tkwi. Okazuje się bowiem, że niemal wszystkie składniki mineralne zawarte w buraku rozpuszczają się w wodzie, a więc gdy gotujemy buraka, pozbywamy się dobroczynnych składników. Spożywanie soku pozwala ominąć nam tę trudność. Wyciskanie buraka zachowuje wszystko, co wykorzystać możemy: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, kobalt, a nawet bardzo rzadkie minerały o dość egzotycznie brzmiących nazwach: rubid, molibden, cez. Poza tym burak dostarcza nam kwasu foliowego – 40 dag warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Burak to także warzywo wiecznej młodości: obecne w nim antocyjany i betanina pozwalają przedłużyć młodość komórek i zapobiegają postępowaniu zmian nowotworowych. Sok buraczany pomoże też w anemii i menopauzie.