Często słyszy się, że lekarze polecają picie soku z buraków osobom przechodzącym chemioterapię czy rekonwalescentom. Porady takie wynikają z faktu, że sok buraczany zawiera składniki powstrzymujące procesy utleniania w organizmie, czyli te procesy, które prowadzą do starzenia się komórek naszego ciała. Sok z buraka jest zresztą ważnym składnikiem leczniczych diet i kuracji oczyszczających organizm. W odróżnieniu od buraczanego wywaru, który rozpuszcza większość cennych składników, w soku zachowuje się ich komplet. Jest ich natomiast sporo. Wymienić trzeba magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, kobalt, a nawet bardzo rzadko występujące rubid, cez i molibden. Spośród witamin w soku z buraków najwięcej jest kwasu foliowego oraz witaminy C. Burak ma własności alkalizujące, dzięki czemu pomaga ustabilizować gospodarkę kwasowo-zasadową na właściwym poziomie. Pomagają w anemii i nadciśnieniu. Swój kolor zawdzięczają barwnikom, które są też odpowiedzialne za zachowanie młodości komórkowej naszego ciała.