Ze względu na ilość białka soczewica powinna być obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej. W menu osoby jedzącej mięso soczewica pojawia się zwykle rzadko. Szkoda. Soczewica to rzeczywiście białko i wapń rozpuszczalny w wodzie, a więc łatwo przyswajalny, ale także wiele innych cennych składników. Są to między innymi: kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, karoten, błonnik. Soczewicę jeść powinni nie tylko wegetarianie, ale także dzieci, kobiety ciężarne czy diabetycy. Pomysłów na wykorzystanie soczewicy jest mnóstwo. Jest idealnym składnikiem wegetariańskich kotletów czy pulpetów: po ugotowaniu wystarczy wyrobić ją na dobrze doprawioną masę. Jest świetnym składnikiem zupy: zamiast makaronu czy fasoli. Sprawdzi się w wegetariańskich gulaszach i potrawach jednogarnkowych. Ma mnóstwo zastosowań jako zamiennik pasztetowej w formie smarowidła do pieczywa. Może być bazą sosu-dipu. Dodatkowo smak soczewicy pozwala ją komponować z praktycznie dowolnymi przyprawami: od ostrych, przez orientalne, aż po bardzo łagodne. To sprawia, że soczewicę jeść może każdy.