Soczewica

Soczewica

Soczewica jest, na szczęście, coraz bardziej popularna na naszych stołach. To ważne, bo powinny po nią zdecydowanie częściej sięgać nie tylko osoby odchudzające się, choć dla nich soczewica jest genialnym rozwiązaniem. Wszystko dlatego, że praktycznie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Ma za to bardzo dużo wartości odżywczych. Polecana jest kobietom w ciąży i dzieciom, ponieważ odnajdziemy w niej żelazo i kwas foliowy. To także dobre źródło białka, wapnia, magnezu, karotenu, a także fosforu. Znajdziemy w niej witaminy C i A, choć ta druga, by mogła się wchłonąć, potrzebuje towarzystwa tłuszczu. Soczewica świetnie nadaje się dla osób na diecie cukrzycowej i bezglutenowej. Soczewicę kupić można w formie surowych ziarenek i w taką zaopatrzyć się najlepiej. Po zakupie przechowywać ją trzeba w szklanym naczyniu, a nie straci swoich wartości odżywczych nawet przez rok. Sprawdzi się jako składnik zupy, dodatek do sałatki czy składnik farszów, past i wegetariańskich pasztetów. Sama w sobie ma delikatny smak, dlatego dobrze łączy się z różnego rodzaju przyprawami oraz ziołami.