Siemię lniane to prawdziwy polski superfood. Dotyczy to zarówno niepozornych ziaren, jak i oleju lnianego, który – na szczęście – coraz częściej jest przez nas wykorzystywane. Ziarenka siemienia lnianego wykorzystywać można jako dodatek do jogurtów, twarożków czy koktajli. Najlepiej wykorzystywać je po zmieleniu, gdyż tylko wtedy wykorzystamy ich możliwości. Olej lniany z kolei jest dodatkiem również do mleczno-warzywno-owocowych koktajli, ale sprawdza się także jako baza sosów czy dressingów. Najważniejszym składnikiem siemienia lnianego są lignany – składniki regulujące poziom estrogenu. Niwelują niedobory żeńskich hormonów, a przy okazji mają działanie antynowotworowe. Nasiona siemienia lnianego mają również kilkakrotnie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby. To dobra wiadomość dla osób, które do jedzenia ryb nie mogą się zmusić. Znajdziemy tu również witaminy z grupy B oraz witaminę E, żelazo, cynk, magnez i lecytynę. Siemię lniane polecane jest osobom z chorobami układu pokarmowego, ponieważ zawierają kojące śluzy.