Sezam to ziarenka niepozorne, które z reguły traktuje się czysto dekoracyjnie i przyprawowo. Tymczasem sezam to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niegdyś sezam uznawano za środek wzmacniający zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Wszystko to za sprawą wspomnianych wyżej witamin, które mają za zadanie koordynować nasz układ nerwowy i wspomagać jego działanie. Najwięcej jest witaminy B1, odpowiedzialnej za metabolizm węglowodanów. W dalszej kolejności wyróżnić należy dbającą o skórę i błony śluzowe witaminę B2, wzmacniającej mózg witaminy B3 oraz B6 odpowiedzialną za rozkład białek. Ziarenka sezamu zawierają także duże dawki fosforu odpowiedzialnego głównie za procesy mineralizacji kości i zębów. To także wapń i magnez. Sezam jest kaloryczny. W 100 gramach znajdziemy ponad 600 kcal. Z reguły jednak stosujemy go jako smaczny dodatek, a nie samodzielną przekąskę, nie musimy się więc obawiać, tym bardziej, że sezam to także magazyn dla fitoestrogenów – substancji podobnych do ludzkich hormonów, wspierających nasze procesy życiowe.