Seler jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Był znany już w starożytnej Grecji. Dzisiaj stosujemy go głównie jako składnik aromatyzujący nasze jedzenie. Niewiele osób wie, że ten dodatek jest jednak bardzo wartościowy. W korzeniu selera znajdziemy cenne składniki mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, żelazo, całą gamę witamin z grupy B, w tym B9 – kwas foliowy, a także witaminy A, C, E. Niewiele osób wie, że w korzeniu selera znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w tej samej ilości cytrusów. Za smak, dzięki któremu seler tak bardzo wyróżnia się od innych warzyw, odpowiadają olejki eteryczne, które pełnią bardzo ważną funkcję wspomagającą trawienie. Seler to również psoralen. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa ukrywa składnik o działaniu antynowotworowym. W selerze znajdziemy także antyoksydacyjne i przeciwzapalne flawonoidy. Seler jest wspaniałym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny, pomaga w wypróżnianiu, ułatwia trawienie. Gotowany seler korzeniowy ma jednak dość wysoki indeks glikemiczny, o czym dobrze jest pamiętać.