Rzeżucha jest roślinką niepozorną. Zwykle zasiewamy ją w okolicach świąt wielkanocnych, bardziej z powodu tradycji niż wiedzy na temat rzeczywistych korzyści, płynących z jej jedzenia. Rzadko kiedy traktujemy ją jednak jak pełnowartościowy produkt spożywczy. Zwykle jest okolicznościowym dodatkiem. To błąd. Rzeżucha, podobnie jak wszystkie zielone warzywa, obfituje w chlorofil oraz witaminy z grupy B. Taki zestaw sprzyja naszemu układowi nerwowemu oraz poprawia samopoczucie. Rzeżucha sprawdzi się również w diecie kobiet ciężarnych i osób z anemią, gdyż znajdziemy w niej cenny kwas foliowy i duże dawki witaminy C, wspomagającej odporność. Rzeżucha działa delikatnie moczopędnie, co jest istotną informacją dla osób z chorobami nerek. Ma znaczne ilości wapnia, jest więc istotna w profilaktyce osteoporozy i warta uwzględnienia w diecie osób nietolerujących produktów mlecznych. Obecność jodu w tarczycy korzystnie działa na tarczycę, a chrom wspomaga trzustkę. Sprawdzi się również w diecie cukrzyków.