Sałatka jest najlepszym przyjacielem każdej osoby na diecie. Najlepszym przyjacielem sałatki natomiast jest dobry dressing. Zawsze nadaje on charakter sałatki, podkreśla smak zastosowanych warzyw i nadaje zupełnie nowy ton. Unikać jednak powinniśmy gotowych sosów sałatkowych. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż zdrowe nie są, roi się w nich natomiast od ulepszaczy. Olej rzepakowy to idealna baza do sosów, zdecydowanie lepsza od oliwy z oliwek. Stanowi naturalne źródło kwasów omega-3 i ma ich w swoim składzie trzykrotnie więcej niż oliwa z oliwek. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, poprawiają jej stan i wykazują działanie przeciwzapalne. Dressingi możemy przygotowywać właściwie według własnej fantazji. Do oleju rzepakowego dodać wystarczy płynny miód, sok z cytryny i sól do smaku, a następnie wsypać ulubione przyprawy (pieprz, paprykę) i zioła (pietruszkę, bazylię, oregano), by stworzyć swój ulubiony i niepowtarzalny smak. Najprostszym sposobem przygotowania jest wstrząśnięcie wszystkich składników w zamkniętym słoiku.