Rukola jest jedną z mniej popularnych sałat. Z uwagi na swój ostry, orzechowy posmak najczęściej stanowi składnik tak chętnie kupowanych przez Polaków mieszanek. Samodzielnie występuje bardzo rzadko, w dużej mierze dlatego, że mamy problem z prawidłowym jej zestawianiem. Niewiele osób wie, że rukola tak naprawdę sałatą nie jest. Zalicza się do rodziny kapustowatych i bliżej jej do brokuła czy brukselki niż do sałaty. Znajdziemy w niej, jak we wszystkich warzywach z rodziny kapustowatych, duże dawki żelaza, kwasu foliowego oraz witamin: A, B, C oraz K. Prócz tego rukola jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz antywirusowego cynku. Swoje bakteriobójcze działanie warzywo zawdzięcza obecności siarkowych aminokwasów. Rukola ma także flawonoidy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Oprócz działania przeciwwirusowego i antybakteryjnego, jest także specyfikiem przeciwzapalnym. Lekarze polecają rukolę również w diecie przeciwgrzybiczej. Smak rukoli solo nie trafia w gusta wszystkich, jednak w mieszance lub w formie pesto będzie doskonały.