Rukiew wodna do drobna roślinka z rodziny kapustowatych, na świecie znana od dawna, w Polsce objęta ścisłą ochroną. Korzystać jednak można z odmian hodowlanych. Koniecznie, bo to bardzo cenne źródło witamin. Znajdziemy tu witaminę K w dużych ilościach: garść rukwi zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Rukiew to też witamina C, luteina i zeaksantyna, odpowiadające za wzrok i wygląd skóry, a także sporo witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również wapń, czyli składnik budulcowy naszych kości i zębów oraz mangan, dzięki któremu lepiej przyswajamy witaminy, między innymi witaminę C. Rukiew wodna zawiera także pewne ilości magnezu, fosforu oraz potasu. Jest przy tym niskokaloryczna. Wyróżnia się także obecnością glukozynolanów – bardzo silnych antyoksydantów. Niektórzy naukowcy podkreślają, że bardzo korzystnie działa na skórę. Łagodzi zmiany, nawet wynikające z łuszczycy, wygładza zmarszczki, zwalcza hermoroidy. Rukiew można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nadaje się jako zielenina, ale i baza zup.