Por jest znanym każdemu warzywem, najczęściej jednak sprowadzanym do składnika włoszczyzny. Okazuje się, że w internecie i książkach kulinarnych nie brakuje jednak pomysłów, jak kreatywnie można wykorzystać to warzywo, bardzo często osadzając je nawet w roli głównej. Wykazano, że por obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru. W porze znajdziemy również sporo siarki, która działa antybakteryjnie i antywirusowo, wspierając naturalne procesy w naszym organizmie. Działa moczopędnie i odtruwa, jest więc sprzymierzeńcem osób odchudzających się, praktykujących różnego rodzaju detoksy i kuracje oczyszczające. Ma także sporo witamin: przede wszystkim witaminę C, ale także A, E i B Jedząc por, dostarczamy sobie też kwas foliowy i wapń. Mimo obecności tych dwóch składników, nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Może powodować zgagę oraz niedogodności ze strony układu pokarmowego, takie jak gazy i wzdęcia. Smak może także przenikać do mleka, a sam por nie jest dobrą propozycją dla maluchów, właśnie ze względu na wyżej wymienione właściwości.