Pomidory są warzywem bardzo cenionym za obfitość minerałów i witamin. Sporo mówi się o tym, że jest w zasadzie jedynym warzywem, które po obróbce termicznej zyskuje, a nie traci. Dzieje się tak za sprawą likopenu, którego w wyższej temperaturze jest więcej, działa zatem korzystniej. Likopen działa przede wszystkim antynowotworowo i antyoksydacyjnie, w wyraźny sposób obniża poziom cholesterolu, ustala ciśnienie tętniczego na prawidłowym poziomie, tym samym zapobiegając zawałom serca i miażdżycy. Soki pomidorowe, sosy i ketchupy zawierają większe ilości likopenu, jednak należy wybierać zdrowe, pozbawione konserwantów i ulepszaczy produkty. Antyutleniające działanie ma też obecna w pomidorach witamina C. Dwa dojrzałe, duże pomidory są w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Ogromną rolę w naszym organizmie pełni również potas, wspierający serce i układ krwionośny. Przy okazji w pomidorach jest sporo błonnika, dającego nam uczucie sytości. Wszystko to sprawia, że pomidory są cennym elementem zdrowej, zbilansowanej diety, jak i jadłospisów odchudzających.