Tofu to po prostu twarożek sojowy. W Azji jest rekomendowany jako składnik diety osób starszych lub osłabionych, a także dzieci i młodzieży. Tofu, podobnie jak soja, z której powstaje, to przede wszystkim wartościowe źródło białka oraz wapnia. Nic dziwnego, że od zawsze znajduje swoje miejsce w zakupowym koszyku osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. W 100 gramach tofu odnajdziemy około 10 g białka oraz 350 mg wapnia. Towarzyszą im: potas, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B. Serek sojowy stanowi też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności tych z grupy omega– Obniżają one poziom tzw. złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Cenne są także tzw. izoflawony sojowe, które, zdaniem niektórych badaczy, obniżają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Uważać powinni jednak alergicy. Soja i jej przetwory to jedne z silniejszych alergenów. Tofu unikać powinny także osoby z dolegliwościami tarczycy.