Polenta powstaje z ziaren kaszki kukurydzianej. Swoją konsystencją oraz właściwościami bardzo przypomina naszą rodzimą kaszę mannę. Znajdziemy w niej nawet nieco mniej błonnika. Nie jest szczególnie wartościowym produktem – podobnie jak manna, więc wskazana jest przede wszystkim w dietach lekkostrawnych i ubogoresztkowych. Jest produktem bezglutenowym, mogą ją więc spożywać osoby, które mają problem z celiakią oraz układem pokarmowym. Praktycznie nie uczula, mogą jeść ją alergicy i nawet bardzo małe dzieci. Ma jednak sporo węglowodanów. Spośród jej wartości wymienić należy przede wszystkim witaminę A. Poprawia ona ostrość widzenia, wspiera zdrowy wygląd skóry oraz kondycję włosów. Kaszka kukurydziana stanowi także bogate źródło selenu. Ten pierwiastek pozwala organizmowi skutecznie przeciwstawiać się wolnym rodnikom. W naszym organizmie bierze on udział także w funkcjonowaniu układu odpornościowego czy wspieraniu pracy tarczycy. Selen pomaga, gdy mamy problem z zaburzeniami nastroju czy nadmierną nerwowością.