Zielonej pietruszce najczęściej przypisuje się walor wyłącznie dekoracyjny. Tymczasem zielona pietruszka ma moc oczyszczania organizmu. Podobnie jak inne warzywa i owoce zabarwione na intensywną zieleń, pietruszka zawiera chlorofil. Jest to składnik, który ma silne właściwości detoksykujące. Chlorofil oczyszcza także krew i limfę, chroniąc przed rozprzestrzenianiem się i działaniem wolnych rodników. W znaczny sposób poprawiają funkcjonowanie serca, przyspieszają perystaltykę i jelit, oczyszczają przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i zbędnych produktów przemiany materii. Natka pietruszka zawiera składniki o działaniu przeciwzapalnym. Bardzo korzystnie działa również na skórę. Znajdziemy tu dużo witamin A, C, K oraz witamin z grupy B. Towarzyszą im wapń, potas, fosfor, magnez i siarka. Natkę pietruszki możemy wykorzystywać nie tylko jako dodatek do sałatek czy zup, ale również jako składnik nieustająco modnych koktajli. Wystarczy do owoców i soku czy też mleka roślinnego dodać natkę i zmiksować.