Owoce leśne są lubiane chyba przez wszystkich. Ich kolorystyka, od czerwieni w przypadku poziomek i malin, po czarny w postaci jagód i jeżyn, świadczy o obecności antocyjanów. Są to substancje, które działają w naszym organizmie antyoksydacyjnie, antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. W każdym z tych owoców ilości antocyjanów są różne i występują w różnych odmianach. Badacze twierdzą, że są tu substancje, które w genialny sposób oddziałują na nasze naczynia krwionośne oraz pracę serca. Zapobiegają one zakrzepom i gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach. Usuwają także stany zapalne i wolne rodniki z organizmu. Same naczynia krwionośne i włosowate doskonale się regenerują, więc bardzo przyjemną spożywczą terapię z wykorzystaniem owoców jagodowych poleca się wszystkim, którym dokuczają ciężkie, opuchnięte nogi. W niepozornych owocach leśnych tkwi też cała moc fenoli, witaminy C i wapnia. Co ciekawe, właściwości te wykazać można nie tylko w świeżych owocach, na które sezon trwa krótko, ale i w przetworach, i mrożonkach.