Owoce cytrusowe są jedzone przez cały rok. Ich największą popularność można jednak odnotować zimą, kiedy inne owoce produkcji krajowej są drogie i trudnodostępne. Owoce cytrusowe to przede wszystkim bogactwo witaminy C i kwasu askorbinowego. W owocach tych znajdziemy dużo wody, dzięki czemu są one niskokaloryczne. Jedzenie cytrusów, pomimo, że są one raczej kwaśne, działa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm. Jedząc cytrusy wspomagamy również swoje trawienie. Układ trawienny czerpie z cytrusów całe pokłady błonnika i pektyn. Dzięki temu pracuje lepiej i wydajniej. Ponadto jedzenie cytrusów zalecane jest osobom o obniżonej odporności. Owoce te poprawiają również pracę układu krążenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Obniżają one poziom trójglicerydów oraz cholesterolu, dzięki czemu łatwiej jest walczyć z nadmiarem tych niezdrowych odczynników. Poza walorami zdrowotnymi warto jeść cytrusy ze względu na ich świeży i dobry smak. Pomarańcze, limonki, cytryny czy pomelo to bardzo dobre owoce, które można jeść w formie deserów.