Orzechy nerkowca są specyficzną odmianą. Wyróżnia je bardzo delikatny smak oraz kremowa konsystencja. W kuchni mają szerokie zastosowanie: deserowe, wytrawne. Z nerkowców powstaje także masło orzechowe. Są, niestety, dość drogim produktem: kilogram nerkowców to około 70 zł. Są bardzo kaloryczne. W 100 gramach odnajdziemy aż 550 kcal. Mimo wszystko to mniej niż orzechy włoskie czy laskowe. Pomimo wartości kalorycznej warto je jeść, gdyż mają wiele cennych właściwości odżywczych. Zawierają dużo białka oraz minerały: magnez, miedź, cynk, fosfor. Mają także sporo witamin: A, E oraz D i tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz nienasycony, który ułatwia przyswajanie witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca i nerek. Zapobiegają cukrzycy, a w przypadku wystąpienia choroby nie są wykluczone z diety. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Sprzyja temu w szczególności magnez – remedium dla znerwicowanych oraz cynk, który dodatkowo wzmocni nasze włosy i paznokcie, zapobiegając też niedotlenieniu tkanek.