Ziemniak to typowo polski dodatek. Stanowią podstawę dań obiadowych, dodajemy je do sałatek, zup, robimy z nich kluski, pierogi i placki ziemniaczane. W ostatnich latach powoli tracą na znaczeniu, a to przez niesłusznie przypisaną im opinię, że są tuczące. Mit ten ukształtował się w dużej mierze wskutek popularyzacji diet niskowęglowodanowych. Tymczasem okazuje się, że niskowęglowodanowe odżywianie, siłą rzeczy, zakłada większą obecność tłuszczu i mięsa, co niekoniecznie jest dla nas najlepsze. Ziemniaki zawierają skrobię – węglowodan złożony, który stanowi dobre źródło energii dla naszego organizmu, a przy tym dostarczają nam potas, witaminę C i białko. Najlepszym wyborem są jednak ziemniaki ugotowane na parze lub upieczone bez dodatku tłuszczu. Ziemniaki są także zasadotwórcze i wykazują działanie przeciwzapalne. Są produktem wskazanym w przypadku problemów trawiennych. Przy okazji stwarzają wiele możliwości ciekawego ich przyrządzenia i są niedrogie. Ziemniaki mają zatem mnóstwo zalet, należy jednak przygotowywać je każdorazowo w zdrowy sposób.