Pastę jajeczną lubią chyba wszyscy. Nie da się jednak ukryć, że w swojej klasycznej wersji jest to produkt dosyć ciężki. Pastę jajeczną na szczęście można dość łatwo odchudzić, nie dodając po prostu do niej majonezu. Łyżka majonezu to ponad 150 kcal. Bardzo czesto kupne majonezy są produktami dalekimi od naturalnych, wykorzystującymi żółtka w proszku lub substytuty jajek. Majonez zatem lepiej z pasty jajecznej wyrzucić. Czym go zastąpić? Musztardą, serkiem wiejskim i odrobiną oliwy. Na 5 jajek wystarczy wziąć po płaskiej łyżeczce serka i musztardy sarepskiej, a następnie utrzeć je z posiekanymi jajkami, ulubionymi przyprawami i kilkoma kropli oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego. Konsystencja będzie idealna, a smak wyborny. Taka pasta polecana jest na śniadanie. Jajka same w sobie są zdrowe. Zawierają cenne aminokwasy, na które dzienne zapotrzebowanie ukrywa się już w dwóch jajkach. Oprócz tego znajdziemy w jajku wiele cennych witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, A, E, K, D oraz potas, fosfor czy cynk.