Wołowina jest w Polsce znacznie mniej popularna niż zasługuje na to ze względu na swoje wartości. Niestety, przyczyną jest wysoka cena tego mięsa. Idąc za popularną ostatnio radą: jedzmy mniej, ale lepszej jakości, dobrze jest przemyśleć sporadyczny zakup mięsa wołowego. Wołowina jest bardzo lekkostrawna i zdrowa. Znajdziemy w niej dużo białka, a także składników odżywczych, takich jak: żelazo, cynk, witaminy B i potas. Wołowina to również doskonałe źródło CLA – kwasu linolowego oraz dużych dawek tryptofanu – substancji działającej jak serotonina. Dokładne wartości mięsa zależą od wielu czynników: rasy bydła, sposobu karmy czy metody chowu. Zasadniczo jednak przyjmuje się, że wołowina jest mięsem zdrowszym niż wieprzowina, właśnie ze względu na różnice w hodowli zwierząt. Dobrą wołowinę rozpoznamy po charakterystycznej czerwonej barwie, mlecznym zapachu i elastyczności. Wołowina jest mięsem idealnym do gulaszów, potrawek. To także klasyczna wręcz podstawa do przygotowania prawdziwego steku.