Moda na bezglutenowe produkty sprawia, że pieczywo dla osób nietolerujących tego składnika coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Ilość w tym przypadku nie przekłada się jednak na jakość i wiele osób narzeka na konieczność kupowania suchego i pozbawionego wyrazu pieczywa. Przesada w przechodzeniu na dietę bezglutenową bez jakiegokolwiek uzasadnienia ma, jak się okazuje, swoje dobre strony. Nie zalecając przechodzenia na tego typu sposób odżywiania bez solidnych podstaw, podkreślić należy, że popularność diet bez pszenicy sprawia, że problem jest nagłaśniany, a tym samym znajduje się coraz więcej rozwiązań takiego stanu rzeczy. Powstają specjalistyczne książki, a internet pęka w szwach od bezglutenowych przepisów na pieczywo i ciasta. Wypieki te wykorzystują głównie mąkę kukurydzianą, ryżową, sojową i gryczaną, nieco rzadziej zaś mniej popularną mąkę z amarantusa czy prosa. Często wykorzystywane są również orzechy, soczewica, kasza jaglana, ciecierzyca i mąka z niej przygotowywana, sezam, słonecznik i siemię lniane.