Niektórzy mówią, że mleko jest przede wszystkim źródłem laktozy, niewskazanej w żadnej diecie. Mleko jednak zostało ocenione nieprawidłowo. Jest bardzo cennym składnikiem naszej diety, dostarcza wapnia, enzymów i probiotyków, na dodatek łatwo przyswajalnych. Problemem natomiast są przetwory mleczne, które często, udając produkty polecane dzieciom, dostarczają nam cukru lub – co gorsza! – syntetycznego syropu glukozowo-fruktozowego. Jeśli zatem nie mamy nietolerancji laktozy i kazeiny, z powodzeniem możemy mleko pić, jak również przygotowywać z niego domowym sposobem jogurty i kefiry. Obok mleka krowiego polecane jest także odżywcze mleko kozie o wysokiej zawartości wapnia, dobrego tłuszczu, magnezu i białka. Smaczne i zdrowe są również „mleka” roślinne. Nazywanie ich mlekiem jest sporym nadużyciem. Zasadniczo są to napoje na bazie roślin, które mogą stanowić dobry zamiennik mleka dla osób, które mleka prawdziwego pić nie mogą. Pamiętać jednak trzeba, że napoje roślinne mają zupełnie inne właściwości.