Morwę białą spożywać można w formie kapsułek, naparu z liści, z suszonych lub świeżych owoców. Każda postać zawiera duże dawki antyoksydantów, które wspomagają nasz organizm w walce z truciznami, wolnymi rodnikami oraz nowotworami. Morwa nie jest oczywiście klasyfikowana jako lek, ale skutecznie wspomaga prawidłowo prowadzoną dietę, wyrównuje glikemię i hamuje zachcianki spożywcze. Owoce morwy mają również działanie oczyszczające, ze względu na wspomaganie trawienia oraz moczopędność. Morwa biała jest idealna dla osób cierpiących na wrzody, ponieważ działa łagodząco na błony śluzowe żołądka, w odróżnieniu od innych słodkich owoców nie powodując zgagi. Same liście z kolei znane są doskonale cukrzykom: znajdziemy w nich witaminy, aminokwasy egzogenne, minerały i flawonoidy. Morwa dostarcza również enzymów rozkładających cukry złożone na proste, co sprawia, że węglowodany nie wchłaniają się w normalnym tempie, co z kolei utrzymuje glukozę na niższym poziomie po posiłku. Zastosowanie morwy jest więc dosyć szerokie, a forma, w jakiej występuje, pozwala ją stosować nawet, gdy nie przepadamy za smakiem.