Morwa

Morwa

Do grupy roślin, których właściwości wciąż są obiektem wielu badań niewątpliwie należy Morwa. Szczególnym zainteresowaniem naukowców cieszy się przede wszystkim Morwa Biała, która dzięki zawartym w sobie składnikom skutecznie wpływa na ograniczenie poziomu cukru oraz pomaga w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Morwa zarówno w swojej odmianie Białej, jak i Czarnej pochodzi z Azji południowo wschodniej. Głównym krajem z którego pochodzą uprawy też wyjątkowej rośliny są oczywiście Chiny. To właśnie tam, po raz pierwszy stosowano liście Morwy w celu leczenie ludzi na chorych na nadciśnienie oraz cierpiących z powodu podwyższonego cholesterolu. Dodatkowo warto zauważyć, że obok liści Morwy także wciąg z jej kory posiada właściwości lecznicze i przeciwzapalne, i przeciwbólowe. Główną właściwością Morwy, przede wszystkim Morwy Białej jest jej zbawienny wpływ na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Ma ona doskonałe właściwości pozwalające na szybszą i efektywniejszą gospodarkę węglowodanową, co może mieć także wpływ na spadek masy tkanki tłuszczowej.