Modra, czyli czerwona kapusta kojarzy nam się przeważnie z kuchnią śląską i dodatkiem do rolady i klusek. Tymczasem do czerwonej kapusty dobrze jest się przekonać również w innej formie, także dlatego, że od wieków przypisuje się jej bardzo korzystne właściwości dla naszego organizmu. Od dawna sugerowano, że zwiększenie spożycia kapusty oraz warzyw z rodziny kapustowatych może przekładać się na obniżenie ryzyka nowotworów płuc, tarczycy, skóry, piersi czy żołądka. Badacze jako argument podnosili obecność w tych warzywach glukozynolanów – substancji antynowotworowych, składających się częściowo z siarki, odpowiedzialnej za niezbyt przyjemny zapach tych roślin. Substancje te są bardzo interesujące głównie ze względu na fakt, że rośliny wykorzystują je w funkcjach obronnych. Podobnie działają po spożyciu: bronią organizm przed nowotworami. Czerwona kapusta, spośród swoich krewniaczek, wyróżnia się jedną interesującą właściwością. Zawiera czerwone barwniki – antocyjany, które wzmacniają zdolności obronne i regeneracyjne organizmu.