Mleka roślinne są produktami znanymi i coraz bardziej lubianymi przez Polaków. Spośród nich stosunkowo najmniejszą popularnością cieszy się mleko konopne. Do najważniejszych jego zalet zalicza się niski ładunek energetyczny przy jednocześnie bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych. W mleku konopnym znajdziemy przede wszystkim sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz duże dawki wapnia (około 100 mg tego pierwiastka w szklance napoju). Sięgać mogą po mleko konopne osoby, które muszą wykluczyć z diety laktozę i białka alergizujące obecne w niektórych mlekach roślinnych. Oprócz walorów odżywczych istotne są także zalety smakowe. Mleko konopne wyróżnia się bardzo przyjemnym zapachem, przywodzącym na myśl orzechy oraz pestki słonecznika. Może stanowić zamiennik mleka krowiego jako dodatek do kawy, napojów, składnik koktajli czy dodatek do płatków zbożowych, a nawet składnik sosów oraz zup. Smaczne jest też jako napój samodzielny. W sklepach jest trudno dostępne, cieszy się mniejszą popularnością niż mleko ryżowe lub sojowe, ale stoiska ze zdrową żywnością uwzględniają jego obecność.