Czasem mówi się, że przygotowywanie mlek roślinnych w domu jest tańsze niż kupowanie gotowych. Nie do końca. Ta zasada na pewno nie sprawdza się w przypadku mleka kokosowego, które przygotowuje się na bazie wiórków kokosowych. Jeśli tylko uda nam się kupić niesiarkowane wiórki, warto się o to pokusić, ponieważ wówczas korzystać możemy ze sprawdzonego produktu. Wykonanie jest banalnie proste i właściwie wymaga tylko posiadania blendera. Pierwszy sposób przygotowania mleka kokosowego polega na zmiksowaniu wiórek na oleistą masę, co potrwa kilka minut. Dla ułatwienia można dodać nieco gorącej wody. Czynność powtarzamy, dodając wiórki i wodę. Orientacyjne ilości do wykorzystania to 2 szklanki wiórków na 2,5 szklanki wrzątku. Gdy powstanie oleista masa, całość należy przecisnąć przez gazę, by otrzymać mleko. Nieco łatwiejszym sposobem jest zalanie wiórków wodą na kilka godzin, a następnie zblendowanie ich z wrzątkiem i przecedzenie. W obu przypadkach otrzymamy smaczne mleko. Będzie to jednak rzadka jego wersja. Jeśli będziemy potrzebować gęstego mleka kokosowego, pozostaje kupno puszki.