Mleko kokosowe jest coraz popularniejsze w Polsce i nie mówimy już tylko o dodawaniu go do potraw o azjatyckim rodowodzie. Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, mleko kokosowe dodajemy też do napojów, koktajli i kawy. Kupno dobrego mleka kokosowego nie jest jednak takie proste. Zasadniczo pozyskanie mleka kokosowego polega na starciu miąższu kokosa i wymieszanie go z niewielką ilością wody. Z mokrych wiórków odciska się właściwe mleko. W praktyce jednak na półkach w sklepie dostrzec można mieszanki o różnej zawartości kokosa. Im więcej kokosa, tym lepiej. Najczęściej zawartość tłuszczu w mleku kokosowym waha się od kilkunastu do dwudziestukilku procent. Oprócz mleka kokosowego w puszce, przeznaczonego do przygotowywania potraw, kupić można też rzadsze mleko w kartonach. Puszka mleka pozostawiona w chłodnym miejscu rozwarstwia się na wodę i śmietankę kokosową. Wystarczy wstrząsnąć puszką przed otwarciem, aby warstwy się połączyły. Jeśli po otwarciu schłodzonej puszki takiej śmietanki nie widać, wskazuje to na zaprawienie mleka sztucznymi zagęszczaczami lub emulgatorami.