Trudno powiedzieć, skąd wzięło się przeświadczenie, że grzyby są produktami bezwartościowymi. Bardzo wiele osób jest przekonanych, że grzyby to produkty, którym zawdzięczamy jedynie smak i zapach potraw, nie wiążą się z tym jednak żadne wymierne korzyści. Nic bardziej mylnego. Grzyby są bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo wartości odżywczych: witamin i składników mineralnych. Ciekawe jest to, że grzyby są naprawdę wartościowym źródłem białka. Wykazują także działanie antynowotworowe i dotyczy to zarówno grzybów leśnych, jak i zwykłych, powszechnie dostępnych pieczarek czy boczniaków. Zawierają one bowiem betaglukany i lektyny – związki wykazujące takie właśnie działanie. Zarówno grzyby leśne, jak i grzyby uprawne, mają bardzo dużo związków antyoksydacyjnych, a ze względu na wysoką zawartość białka mogą nawet zastępować w diecie mięso. Jeśli jednak dostępu do grzybów leśnych nie mamy, boczniaki czy grzyby shiitake będą również doskonałym pomysłem na urozmaicenie naszej diety, dodanie smaku, zapachu i dostarczenie do organizmu bardzo cennych składników.