Zarówno soki owocowe świeżo wyciskane, jak i koktajle, mają swoje zalety. Soki są sposobem na szybkie dostarczenie sobie witamin. Orzeźwiają i nawadniają. Koktajle natomiast mają znacznie więcej błonnika, są dużo bardziej sycące, tym bardziej, jeśli dodamy do nich zbóż, ziaren, orzechów. Soki kuszą do podjadania. To sprawia, że koktajlem można zastąpić jeden z codziennych posiłków, nawet śniadania. Koktajle są również tańsze niż soki owocowo-warzywne. Potrzebujemy mniej składników i lepiej wypełnimy żołądek. W skład koktajlu wchodzą wszystkie części użytych owoców i warzyw, w sokach natomiast pozostaje pulpa owocowa. W zależności od modelu wyciskarki pulpy pozostaje mniej lub więcej, jednak i tak soki pozbawione są części błonnika. Nie wymagają intensywnego trawienia i praktycznie momentalnie są wchłaniane. Spożywając koktajle, utrzymujemy stabilny poziom cukru we krwi, gdyż błonnik, o którym mowa, zmusza do niego dłuższego przyswajania węglowodanów. Picie koktajli ułatwia kontrolowanie wagi. Picie soków już niekoniecznie.