Migdały to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Dobrze, aby w codziennej diecie znalazła się garść tego produktu, a możliwości zastosowania są ogromne. Sprawdzają się świetnie jako dodatek deserowy, składnik koktajli, dodatek do sałatek czy dań wytrawnych. Spośród innych orzechów wyróżnia je działanie odkwaszające na organizm. Podobnym wyróżnia się jedynie orzech kokosowy oraz kasztany jadalne. Odnajdziemy w nich sporo błonnika, białka, wapnia i fosforu. Regularne spożywanie migdałów obniża poziom cholesterolu we krwi, zmieniając jego proporcje na rzecz tzw. dobrego cholesterolu. Wspiera także gospodarkę cukru we krwi. Zawierają także potas, a więc korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego i obniżają ciśnienie krwi. Jak każde orzechy, polecane są także dla poprawy pamięci i koncentracji. Oprócz migdałów w postaci stałej, w kuchni korzystać można też z mleka migdałowego. Bez problemu można je kupić, można również przygotować samodzielnie blendując migdały z wodą do powstania gęstej masy. Po jej odcedzeniu, otrzymujemy domowe mleko.