Masło klarowane nie jest jeszcze najpopularniejszym składnikiem w naszych kuchniach. Wydaje się dość drogie, a konsumenci nie do końca mają świadomość, czym różni się od standardowego masła. Gdyby wiedza na ten temat była większa, być może byłby to produkt znacznie bardziej popularny. Masło klarowane to masło pozbawione zanieczyszczeń oraz oczyszczone z białka. Jest produktem lekkostrawnym i wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące. Włączenie masła klarowanego do diety jest wskazane w przypadku osób, które mają problemy żołądkowe, zmuszone są utrzymywać dietę lekkostrawną, uskarżają się na częste zaparcia. Masło klarowane można kupić w formie gotowej lub przygotować samemu poprzez powolne podgrzanie masła w taki sposób, by go nie zagotować. Zebrana z powierzchni biała piana to właśnie białka oraz substancje, których chcemy się pozbyć. Po takim procesie otrzymamy masło, które nie pali się na patelni i które spożywać mogą osoby na diecie bezmlecznej. Z masłem klarowanym, jak z każdym innym tłuszczem, nie można jednak przesadzać.