Jod jest bardzo ważnym mikroelementem. Do jego podstawowych zadań należy kontrola pracy tarczycy. Zdania co do jego przydatności w diecie są jednak mocno podzielone. Z jednej strony nie można zaprzeczyć, że jod potrzebny jest do pracy mięśni, mózgu, do budowy zębów czy też skóry. Duże niedobory jodu u najmłodszych grożą niedorozwojem zdolności intelektualnych, stąd też pomysł jodowania soli. Z drugiej strony mówi się, że to jodowanie soli doprowadziło do epidemii Hashimoto. Prawda jak zawsze leży pośrodku i wynika ze zdrowego rozsądku. Jod rzeczywiście wspiera funkcje poznawcze, odpowiada za pracę tarczycy, wspomaga procesy metaboliczne pomagając schudnąć. Kobietom ciężarnym poleca się suplementowanie jodu w ilości 200 mikrogramów na dobę. Nadmiar jodu jednak prowadzi do powstawania wielu chorób autoimmunologicznych, między innymi choroby Hashimoto wynikającej ze stanu zapalnego tarczycy. Jak więc najczęściej bywa ze składnikami odżywczymi, zarówno nadmiar, jak i niedobór są szkodliwe.