Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa oraz wypieki z niej zrobione cieszą się w ostatnim czasie ogromną popularnością. Jest to podgatunek pszenicy – najstarsza i najmniej zmieniona przed lata jej odmiana. Ma mocniejszą łuskę, dzięki czemu nie tylko jest mniej zanieczyszczona, ale także bardziej odporna na szkodniki i choroby. W stosunku do zwykłej pszenicy ma także więcej białka, witaminy E oraz więcej witamin z grupy B. W orkiszu znajdziemy także dużo kwasu krzemowego. Wszystko to przy niższej zawartości węglowodanów. Jest to zboże glutenowe, więc dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu nie robi to żadnej różnicy, jednak w przypadku osób pozostałych okaże się, że jest to gluten znacznie lepszej jakości. Różnicę robi natomiast diabetykom, gdyż orkisz stabilizuje poziom cukru we krwi. Ma także więcej tłuszczu, ale jest to korzystny dla nas tłuszcz jednonienasycony. Pieczywo orkiszowe poleca się osobom przemęczonym i w rekonwalescencji. Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do maki pszennej i stosuje się ją praktycznie tak samo.