Mak jest rośliną uprawną, która towarzyszy nam od tysięcy lat. Ten uprawiany obecnie nie ma nic wspólnego z narkotycznym i odurzającym specyfikiem. Niebieskie odmiany niskomorfinowe to popularny składnik cukierniczo-spożywczy. Niewiele osób wie, że ponieważ nasiona maku zawierają sporo tłuszczu, tłoczy się metodą na zimno olej makowy. Jest on trudno dostępny, ale zalecany osobom, które muszą uzupełniać kwasy tłuszczowe z grupy omega– Olej makowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością (ok. 70%) kwasu linolowego, który obniża poziomu złego cholesterolu we krwi, podwyższając jednocześnie stan tego dobrego. Olej makowy ma bardzo delikatny smak, przypominający lekko orzechowy posmak. Należy spożywać go na zimno. Oprócz tłuszczu znajdziemy w maku wapń (1250 mg w 100 gramach) i fosfor. To także źródło żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. W maku znajdziemy salicylany, które są korzystne dla zdrowia, bo działają podobnie jak aspiryna. Jest zatem zdrowy, choć jedzony w nadmiarze bywa ciężkostrawny.