Setki razy słyszeliśmy, z ust dietetyków i w reklamach telewizyjnych, że w ciągu doby powinniśmy zjadać pięć porcji owoców i warzyw. Mniej mówi się o proporcjach, a przecież garstka jagód nie może być równa pomelo. Okazuje się, że jedna porcja owoców lub warzyw to od 80 do 100 gramów produktu, zaś 200 mililitrów soku świeżo wyciskanego zastępuje porcję. Ważne jest jednak, aby urozmaicać dietę, aby porcją nie było wciąż jabłko lub banan. Dobrze jest jeść produkty różnokolorowe i różnorodne. Zwracać uwagę należy na sezonowość produktów: jeśli panuje sezon na szparagi, wykorzystajmy go maksymalnie. Dobrze jest też wybierać warzywa częściej od owoców: nie zawierają one tak dużych dawek cukru. Poza sezonem swobodnie możemy korzystać z mrożonek. Jak w przypadku każdego żywieniowego trendu, nie można dać się zwariować. Nic się nie stanie, jeśli w danym dniu z jakiejś przyczyny nie zjemy wymaganej dawki. Zalecenia dietetyczne są na dodatek różne: od trzech po nawet dziewięć porcji. Warzywa i owoce są zdrowe, ale nie są jedynym warunkiem zdrowia.