Halibut jest jedną z popularniejszych ryb morskich. Najczęściej kupujemy go w formie wartościowych mrożonych filetów. Jest to produkt dość tłusty, a mimo to ma o połowę mniej kalorii niż tak lubiany przez wszystkich kotlet schabowy. Oprócz tego ma wiele innych zalet, w tym wartości odżywcze, takie jak: kwasy omega-3, witamina A czy bardzo wartościowe białko. Przy okazji dość zaskakujące okazały się badania, wskazujące że tłuszcz zawarty w halibucie ma właściwości przeciwbólowe. W szczególny sposób nakierowane są one na stawy oraz kości. Spożywając halibuta, łagodzimy sztywność, ból i problemy reumatyczne. Z kolei witamina D, wapń i fosfor stanowi budulec kości i zębów, pomagają także wzrastać i regenerować się komórkom ciała. Halibut dostarcza także żelaza, wspomagającego pracę mózgu, i witamin z grupy B. Jak wszystkie ryby morskie, zaspokaja również zapotrzebowanie organizmu na jod. Cynk natomiast pozwala utrzymać prawidłowy rytm serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi. Pełni też istotną funkcję w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.